Telers van Wereld(se) kwaliteit....

Uit het Financieel Dagblad


Japan kijkt techniek van ‘glazen groentefabrieken’ in Westland af

Daniël Leussink
Thursday 20 March 2014, 07:55
update: Thursday 20 March 2014, 10:58


Een Japanse delegatie krijgt uitleg over hoogwaardige glastuinbouw in het Westland.
Een Japanse delegatie krijgt uitleg over hoogwaardige glastuinbouw in het Westland.
Foto Carolien Valstar


De Japanse regering is onder de indruk van de hoogwaardige Nederlandse tuinbouwtechnieken. Tuinders uit het Westland helpen Japan bij de wederopbouw na de tsunami.
Glastuinbouwers uit het Westland zijn na de aardbeving en tsunami in Japan bij de wederopbouw van het noordoosten van het land betrokken geraakt. Remko Bakelaar van Vijverberg Advies, dat bedrijven in de tuinbouwsector adviseert bij nieuwbouw of verbouw, reist deze week door het getroffen gebied.

Landbouwers

Er liggen kansen in Japan voor de hoogwaardige Nederlandse glastuinbouw, zegt Bakelaar. De grond in het gebied is als gevolg van de tsunami verzilt door zeewater, waardoor traditionele landbouw moeilijk gaat worden. ‘We willen de Nederlandse en Japanse groentetelers via projecten met elkaar in contact brengen en samen laten werken’, zegt hij.

Het initiatief voor het eerste samenwerkingsproject is ontstaan nadat de toenmalige minister van Economische Zaken Maxime Verhagen de Japanse regering na de ramp hulp bij de wederopbouw had aangeboden. Daarna is een groep landbouwers uit het Westland en andere delen van Nederland uit medeleven met de getroffen boeren bij het initiatief betrokken geraakt. Naast Bakelaar behoren Rob Baan van tuinbouwbedrijf Koppert Cress, de paprika kwekende broers Ewout en Wibo Valstar en Takeshi Gotoh van Japan Euro Promotions tot deze groep.

Uitgroeien

‘Sendai Horti Experience’, het eerste project dat als onderdeel van de wederopbouw in ontwikkeling is, moet op het versnipperde Japanse platteland glastuinbouw naar Westlands model introduceren. Opleiding en een uitwisseling naar Nederland komen bij het project kijken, zegt Bakelaar. Zo zullen telers van tomaten, komkommers en paprika’s uit het noordoosten van Japan op een vertrouwde manier kennis kunnen maken met de hoogwaardige tuinbouwtechnieken uit het Westland.

Het project moet uitgroeien tot een grootte van 10 hectaren (100.000 vierkante meter groot), met drie of vier Japanse groentetelers of bloemenkwekers per hectare. ‘Het project is voor zo’n 40% ontwikkeld’, zegt Bakelaar. ‘Het budget en de beoogde oppervlakte zijn groot, maar zelfs met een grote investering zullen de Japanse telers kleinschalig moeten beginnen. Dan naar vier of vijf hectaren doorschakelen, en daarna kunnen zij pas grootschalig gaan werken. Dat zouden telers in het Westland op dezelfde manier doen.’

Uitwisseling

De Japanners zijn diep onder de indruk van het succes van de hoogwaardige Nederlandse glastuinbouw uit het Westland. Meerdere Japanse ministers uit het kabinet van premier Shinzo Abe hebben afgelopen jaar een kijkje in de ‘glazen groentefabrieken’ van het Westland genomen.

De minister van wederopbouw, Takumi Nemoto, heeft recentelijk het succes van de Nederlandse tuinbouwers nogmaals sterk benadrukt. ‘Nederland is een leider op het gebied van de tuinbouw. Daarom wil ik graag de uitwisseling van Nederlandse knowhow naar Japan aanmoedigen’, zei hij.

Vergroten

Een obstakel voor het succes van hoogwaardige glastuinbouw naar Nederlands voorbeeld is de verkaveling van de landbouwgrond in het getroffen gebied. De gemiddelde grootte van een stuk landbouwgrond in Noord-Japan is 1,72 hectare. Dat is te klein voor grootschalige glastuinbouw. Minister Nemoto heeft benadrukt dat hij de gemiddelde grootte van de landbouwgrond wil vergroten.

Daarnaast kan willekeurige regelgeving voor de bouw van de glazen kassen de projecten vertragen, zegt Bakelaar van Vijverberg Advies. Een project van 3 hectaren waar hij bij betrokken is, staat voor 90% in de steigers. Het project wacht op de uitkomst van een subsidieaanvraag. ‘De Japanse beleidsbepalers zien de hoogwaardige tuinbouw volgens Nederlands model goed voor zich, maar we zien ook dat de regelgeving in de lagen eronder er niet klaar voor is’, zegt Bakelaar. ‘Als in sommige gebieden niet boven een bepaald oppervlakte mag worden gebouwd, is grootschaligheid een probleem.’

                                                                                                                                                                                     

Carolien Valstar  © 2014 All Rights Reserved.