Telers van Wereld(se) kwaliteit....

Groen Licht voor Nederlands - Japans Tuinbouwbedrijf


 

Tijdens het bezoek van Mr Abaka, de Japanse Vice Minister van Economische Zaken werd er echter niet alleen gesproken over de wens om tuinbouw in Japan te ontwikkelen. Dit keer kwamen de bouwtekeningen op tafel. Er is nl. groen licht gegeven voor de bouw van een Nederlands -Japans tuinbouwbedrijf van 2,5 hectare in de Japanse prefectuur Miyagi.

 

Ruim drie jaar geleden werd de Japanse provincie Sendai zwaar getroffen door een tsunami. Sindsdien zijn Nederlandse tuinbouwbedrijven aan het onderzoeken wat de tuinbouw kan bijdragen aan de heropbouw van de regio. Na verschillende bezoeken over en weer wees de Japanse minister van landbouw vorig jaar oktober een aantal gebieden aan om moderne glastuinbouw te ontwikkelen. Afgelopen vrijdag is er groen licht gegeven voor het eerste project: na goedkeuring van het business plan steunt de Japanse overheid het initiatief met subsidies en vergunningen. Dat betekent dat de gebr. Valstar en Vijverberg Advies samen met Japan Europromotions en een groep Japanse ondernemers een tuinbouwbedrijf van 2,5 hectare kunnen starten.

 

Paprika, tomaat en opkweek
De kas komt te staan in de prefectuur Miyagi, nabij de stad Ishinomaki. Het gebied is in 2011 zwaar getroffen door de zeebeving en de grond waarop voorheen veel rijst geteeld werd, is verzilt. Maar er zijn meer uitdagingen: in het gebied komen onder andere tyfoons en aardbevingen en sneeuwval voor. “De bouw en constructie zijn zeker anders”, vertelt Remko Bakelaar, die met Vijverberg Advies een van de initiators van het project is. “We gaan bijvoorbeeld niet voor vakken van 5 meter, maar voor 4 meter om de kas meer body te geven.“ Precieze details worden de komende maanden samen met de betrokken ondernemers uitgewerkt. Volgend jaar zomer moet de eerste teelt de kassen ingaan: half tomaat en half paprika. Ook de opkweek zal op het bedrijf plaatsvinden: plantenkwekerijen zijn er nog niet in de regio. “We zouden in de toekomst graag clustering van meerdere bedrijven zien: onderhoud, toeleveranciers, opkweek”, somt Bakelaar op. “Dat heb je nu niet. Er zijn nu alleen lokale veilingen, maar er zijn in de toekomst kansen voor de hele sector.”

 

Samenwerking overheid
De Japanse staatssecretaris van Economische Zaken sprak de bouwplannen gisteren door op de kwekerij van de gebr. Valstar. Hij bezocht het bedrijf om de samenwerking tussen overheid en bedrijven te bekijken. De samenwerking met de Gemeente Westland is voor de realisatie van dit project erg belangrijk geweest, vertelt Bakelaar. Zo sloot de  gemeente vorig jaar een vriendschapsverband met de stad Ishinomaki. “Dat heeft een positieve boost aan gegeven. Als je de steun niet krijgt van de gemeente, prefectuur en de staat, ga je het niet redden in Japan. Het vriendschapsverband en ook bezoeken over en weer vergroten de draagkracht.” De afgelopen jaren bezochten verschillende hooggeplaatste Japanse politici het Westland en de kwekerij, met als hoogtepunt premier Abe. “Hij bezocht het Anne Frank-huis en een glastuinbouwbedrijf. Dat geeft aan hoe hoog tuinbouw op de agenda staat in Japan.”

 


                                                                                                                                                                                     

Carolien Valstar  © 2014 All Rights Reserved.