Telers van Wereld(se) kwaliteit....

Japanse Minister Hayashi op bezoek

Japanse minister lovend over Westlandse tuinbouw

Op vrijdag 31 mei 2013 heeft Yoshimasa Hayashi, de Japanse Minister van Landbouw, een bezoek gebracht aan de gemeente Westland. Burgemeester Van der Tak ontving de minister met zijn delegatie bij paprikateler Valstar in De Lier, waar hij niet alleen kennismaakte met innovatieve en duurzame tuinbouwproductie in Westland, maar ook met het Sendai Horti Experience-project. Dit is een modern tuinbouwproject in Japan, waar Westlandse ondernemers een voortrekkersrol vervullen.  


Westland draagt bij aan wereldoplossingen
Minister Yoshima Hayashi kwam speciaal naar Nederland om kennis op te doen over de Nederlandse tuinbouw. Westland, als kloppend hart van de tuinbouw, stond bovenaan het verlanglijstje van de minister. 

De Japanse delegatie was onder de indruk van de duurzame bedrijfsvoering van de broers Ewout en Wibo Valstar, die in De Lier op 3,5 hectare groene paprika’s telen. De Japanse minister stelde veel vragen aan de broers en was verrast door de innovatieve techniek in de kas. 

Burgemeester Sjaak van der Tak lichtte de minister in over de ontwikkelingen in het greenportcluster en verschillende Westlandse duurzaamheidsinitiatieven, zoals de aardwarmteboring bij Greenwell en het project Hoogeland, waar woonhuizen verwarmd worden door de restwarmte van kassen. 


De Japanse bezoekers waren onder de indruk van de oplossingen die de Westlandse tuinbouw biedt op het gebied van water, voedsel en energie.

Wederopbouw tuinbouw in Japan
In Sendai in Japan moet 35 hectare moderne tuinbouw verrijzen op initiatief van het Nederlandse tuinbouwbedrijfsleven, Westlandse ondernemers zijn de drijvende kracht achter de wederopbouw van dit gebied, waaronder Remko Bakelaar (Vijverberg Advies), de Gebroeders Valstar (teeltadvies) en Rob Baan (Koppert Cress). 

De gemeente Westland ondersteunt en faciliteert dit Japanse tuinbouwproject. Het ‘Sendai Horti Experience’ wordt gerealiseerd in een gebied dat in maart 2011 vrijwel volledig werd verwoest door een tsunami. Minister Hayashi was zeer lovend over de Westlandse betrokkenheid bij de totstandkoming van geavanceerde en duurzame grootschalige kassencomplexen in de vlakte van Sendai.

(Persbericht Gemeente Westland, foto Thierry Schut)De onderstaande foto's hebben wij zelf gemaakt tijdens dit bezoek.

    

    

    

    

    

    

    

    

                                                                                                                                                                                         

Carolien Valstar  © 2014 All Rights Reserved.