Telers van Wereld(se) kwaliteit....

Elektrische sloopkar paprikagewas

Iedere ondernemer of werknemer in de tuinbouw weet dat gewas slopen een vreselijke klus is. Het gewas van de paprika's is vaak meters lang en dat zware gewas moet aan het einde van de teelt naar beneden worden gehaald.

Tot een paar jaar geleden deden we dit ook handmatig. De touwtjes waarlangs de paprika's naar boven groeien, werden met de hand doorgesneden.  Dat betekende uren lang in het zelfde pad de touwtjes lossnijden.  Een klus die ook nog eens werd verzwaard omdat in die tijd van het jaar de ketel niet meer draaide.  Gas is duur en omdat we toen nog geen WKK hadden was het niet rendabel de ketel te laten draaien.  Zware, lange en koude dagen waren dat...

Een paar jaar geleden kreeg Ewout een idee om dit proces voor een deel te automatiseren.  Met behulp van ITS in de Lier werd er een sloopkar gemaakt.  Deze kar moest door het pad worden geduwd, waarna de daarop bevestigde messen de handmatige klus van de werknemers overnam. Hoewel dit proces de sloop van het gewas al enorm verbeterde, bleef het een zware klus. Toch was het meer dan rendabel om deze sloopkar te gebruiken. Het scheelde enorm veel arbeidsuren om op deze manier het gewas te slopen.

In de jaren erna is de kar nog verder geautomatiseerd.  De messen werden vervangen door een heggeschaar. Weer werd er tijdwindst behaald.  Zo kon je met 2 mensen in ongeveer 10 minuten een pad van zo'n 90 meter gewas slopen.  Prettig detail daarbij is de vermindering van de menselijke kracht die nodig was.

Sinds 2010 is de kar met behulp van Berg Hortimotive voorzien van een motor. Hierdoor is dit voor ons de ideale sloopkar geworden. Een persoon rijdt op de kar mee door het pad om bij evt. problemen in te kunnen grijpen. Er hoeft echter geen lichamelijke arbeid meer verricht te worden.  Op het betonpad staat een tweede persoon te wachten die er voor zorgt dat zeilen van de kar worden "ingeklapt" en samen plaatsen zij de kar in het volgende pad op de buizen. De tijdwinst is enorm, nu duurt het slopen van een pad van 90 meter nog maar 1.30 minuut. 

Om u een idee te geven van de werking van de sloopkar, hebben we een filmpje hieronder geplaatst.  De filmpjes staan ook op YouTube.

            


                                                                                                                                                                                     

Carolien Valstar  © 2014 All Rights Reserved.