Telers van Wereld(se) kwaliteit....

Japanse Premier Abe op bezoek  (persbericht)


Japanse Premier Shinzo Abe onder de indruk glastuinbouw Westland

 

Op dinsdag 25 maart 2014 heeft Shinzo Abe, de Minister-President van Japan, na afloop van de Nuclear Security Summit (NSS), een bezoek gebracht aan de gemeente Westland. Burgemeester Van der Tak en staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken ontvingen de premier met zijn delegatie bij paprikateler Valstar in De Lier.

 

Techniek en teelt

Broers Ewout en Wibo Valstar lieten de Japanse Minister-President kennis maken met de duurzame en innovatieve wijze waarop zij op 3,5 hectare paprika’s telen.  De broers participeren daarnaast actief in de wederopbouw van  de Japanse tuinbouw. Samen met Remko Bakelaar van Vijverberg Advies en Takeshi Gotoh van Japan-Euro-Promotions zijn ze partner in een Nederlands-Japans consortium voor een project in Ishinomaki. In dit door de tsunami van 2011 getroffen gebied moet straks een moderne kas van 2,4 hectare verrijzen, waar een combinatie van paprika en tomaat zal worden geteeld.  Paprikateler Valstar is voor Japan een goed voorbeeld hoe met moderne technieken en een goede teeltbegeleiding duurzame en grootschalige tuinbouw ontwikkeld kan worden, ook elders in Japan.

                    

Vooravond grote veranderingen

In Japan is grote belangstelling voor de Nederlandse tuinbouw.  De vrij kleinschalige en traditionele tuinbouw in Japan staat aan de vooravond van enorme veranderingen. Er zijn daarom grote mogelijkheden voor joint ventures tussen Japanse en Nederlandse bedrijven in de groenteteelt, kassenbouw, klimaatregeling en zaadproductie. De Japanse tuinbouw is gebaat met de Nederlandse kennis van de tuinbouw.  Voor Westlandse bedrijven liggen dan ook mogelijke opdrachten in het verschiet. Premier Abe toonde grote belangstelling voor de paprikateelt van de Gebroeders Valstar. Het werd letterlijk hoog bezoek toen de premier op een electrocar de hoogte in ging en zo de totale teelt overzag en zich daarna de Nederlandse paprika goed liet smaken.  


Resultaat internationaliseringsbeleid

De komst van premier Abe naar Westland is het resultaat van het internationaliseringsbeleid van de gemeente Westland.  Zo brachten de ministers Hayashi (Landbouw) en Nemoto (Reconstructie) in 2013 al een bezoek aan de Westlandse glastuinbouwsector. Sjaak Van Tak, burgemeester van Westland, heeft in oktober 2013 als delegatieleider van een handelsmissie naar Japan de Nederlandse tuinbouw al fors op de kaart gezet. Gemeente Westland werkt aan deze internationale handelsrelatie nauw samen met het Ministerie van EZ en de Nederlandse ambassade in Tokio.

 


          


                    

Bovenstaande foto’s gemaakt door Thierry Schut.We hebben zelf ook een groot aantal foto's gemaakt van dit bezoek. Als u op de link met de tekst foto's drukt, dan opent foto pagina

              Foto's


       


       


                            


                                                                                                                                                                                     

Carolien Valstar  © 2014 All Rights Reserved.