Telers van Wereld(se) kwaliteit....


De Paprika Plant


De paprika is een vrucht.  Er zijn vele verschillende kleurvariaties op de markt. Rood, geel, oranje en groen zijn de bekendste kleuren, maar er bestaat ook wit, paars, lila, mintkleurig en bruin. Populair is het zogenaamde stoplicht, dat bestaat uit een 3 verpakte parikaka's in de kleuren, rood, geel en groen.


De paprika groeit altijd groen aan een plant. Tijdens het rijpen verandert de kleur naar rood, geel of oranje. Een rode or oranje paprika is dus ook altijd eerst groen geweest. De smaak van de paprika verandert ook in de periode van verkleuring, de rijpe paprika's zijn zoet terwijl de groene paprika een veel bitterder smaak heeft.

Al tientallen jaren maken wij gebruik van de diensten van Plantenkwekerij Klugt. Zij zijn gevestigd in Bleiswijk en de Lier. Daar wordt het paprikazaad verwerkt en gepoot en opgekweekt tot een plant. Zij zorgen ervoor dat wij in december een stabiele en stevige paprikaplant krijgen aangeleverd.

Een aantal jaren geleden hebben wij voor het soort Sopra gekozen en telen deze op het 3-stengelsysteem. Er worden binnen ons bedrijf zo'n 81.000 planten gepoot.  In 2014 zijn we overgaan naar het soort Overture. Zaadleverancier Syngenta levert de Overture zaden en heeft een film op ons bedrijf gemaakt over onze ervaringen met Overture.  De link naar deze film vindt u op de Nieuws pagina.

We telen de paprika's op substraatmatten welke zijn geplaatst op zgn. hangende goten volgens tradiotioneel systeem. Deze goten hangen op de heuphoogte van onze werknemers. Dit scheelt veel buk- en zitwerk. De werknemers ervaren deze manier van werken dan ook als heel prettig.


Voeding/water


De plant krijgt de benodigde voeding in vloeibare vorm middels zgn. druppelslangen en stekers die bij iedere plant in de substraatmat worden geplaatst. Wij maken al jaren gebruik van vloeibare mest. Sinds de nieuwbouw maken we ook gebruik van een volautomatisch systeem. We hoeven er dan ook niet meer voor te zorgen dat de voedingsbakken vol zijn, dat gebeurt allemaal automatisch op basis van het door ons ingevoerde schema.

Iedere twee weken wordt door Relab de Haan een watermonster genomen. Dit wordt onderzocht, waarna we indien nodig een aangepast voedingsschema ontvangen. Op deze manier worden alle mogelijkheiden benut om een zo perfect en gezond mogelijk product te telen. Door de juiste verhouding van voeding en teeltomstandigheden haal je het beste uit de plant naar boven.

Om er zeker van te zijn dat we geen virussen of bacterieën binnen ons bedrijf verspreiden, wordt het water ontsmet via een zgn. UV ontsmetter. Drainwater dat vanuit de mat weer in de teeltgoot terecht komt, wordt opgevangen en volledig hergebruikt. Om er zeker van te zijn dat het water wat weer wordt gedruppeld in de substraatmat schoon is, wordt dit water door de UV ontsmetter gevoerd.

Daarnaast maken we gebruik van een osmose apparaat. Omgekeerde osmose is een methode om natrium- en chloorarm water te produceren.

Door middel van speciale membranen wordt water met een zeer lage electrische geleidbaarheids (EC-)waarde, dat tevens vrij is van zware metalen, bacteriën, schimmels en virussen, geproduceerd.Vitaal Water


Na een experiment van 3 jaar is besloten om volledig over te gaan op vitaal water in de teelt.

Telen met vitaal water is vrij nieuw in de tuinbouw. Het is een verruimende manier van telen met verrassende mogelijkheden. Bloemen, planten, groente en fruit floreren dankzij vitaal water. De celstructuur van het vitale gewas is duidelijk anders dan de celstructuur van een traditioneel geteeld gewas. Een vitaal gewas is sterker, gezonder en langer houdbaar. Groente en fruit smaken beter en bloemen en planten blijven langer staan. Wij zien en voelen verandering in ons bedrijf sinds we gebruik maken van de vitaliser welke in onze substraat ruimte is geplaatst.


De voordelen van vitaal water zijn:

  • Verbetering van de kwaliteit van het gewas.
  • Betere ontwikkeling van het wortelgestel.
  • Verhoging van de productie.
  • Minder gebruik meststoffen.
  • Minder gebruik bestrijdingsmiddelen.
  • Smaakvolle en langer houdbare groente en fruit.


Zie voor meer informatie Vitaal Telen


Biologische bestrijding


Biologische bestrijding is bestrijding ter voorkoming van insectenplagen met behulp van natuurlijke vijanden van deze insecten. Deze wijze van bestrijding is vaak beter, goedkoper en milieuvriendelijker dan toepassing van insecticiden.

We doen er alles aan om geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Biologische bestrijding is voor ons van groot belang.

Dit betekent dat we in een continue proces bezig zijn met het zoeken naar veranderingen in de kas. We vragen onze medewerkers ook om zeer alert te zijn in het zien van veranderingen. Wanneer zij iets waarnemen zullen zij dit direct melden. Aan de hand van het pad nummer dat zij ons melden, kunnen wij een direct controle uitvoeren.

Het bestrijden van ziekten en plagen proberen we altijd te doen door de inzet van natuurlijke vijanden, de zgn. biologische bestrijdingsmiddelen. Gelukkig lukt het ons steeds beter om dit te kunnen realiseren.

Wij vinden het een maatschappelijke verantwoording die een ondernemer heeft om zorg te dragen voor de toekomst van onze wereld.


Energie

In onze WKK van 2,04 megawatt wordt gas via een verbrandingsproces omgezet in warmte, elektriciteit en CO2. De warmte die op dat moment niet nodig is voor het verwarmen van de kas kan worden opgeslagen in de warmtebuffer. De warmte en CO2 zijn nodig voor de groei van het gewas. De elektriciteit wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.  Hiermee kunnen we onze kostprijs drukken, gas is duur en aan de verkoop van stroom verdienen wij een deel daarvan terug.  

Het gebruik van een WKK is bovenal belangrijk voor de vermindering van het broeiseffect door een lagere emissie van de CO2.  

Om nog extra energie te besparen hebben we bij de bouw van de tuin in 2008 een Formalux Energie scherm laten aanleggen. Dit scherm ligt boven in de kas 

In 2012 hebben we weer een investering gedaan in een tweede energiescherm.  We hebben nu dus een dubbel energiescherm.  Hierdoor kunnen we nog beter inspelen op de warmtevraag en/of de lichtafscherming.Klimaatcomputer


Onze Priva klimaat computer is het hart van het bedrijf. Deze machine zorg er dag én nacht voor dat de plant op de juiste tijd de benodigde hoeveelheid voeding krijgt, dat de temperatuur in de kas perfect is, dat op het juiste moment de juiste hoeveelheid CO2 wordt gedoseerd.

Als er problemen zijn in het systeem krijgen we direct een storingsmelding. Door de moderne communicatie middelen kunnen we overal vandaan deze tuinbouwcomputer corrigeren en aansturen. De klimaatcomputer die we ook wel de Unit noemen is een van de eerste apparateren welke we bij een evt. stroomstoring draaiend moeten zien te krijgen. Een aantal uren geen water geven aan de planten op een warme zomerdag kan een grote schade veroorzaken aan de planten. Om die reden hebben we een noodaggregaat staan dat in geval van nood de noodzakelijkse apparatuur kan laten draaien.

Als moderne ondernemers doen we er alles aan om ons product zo goed mogelijk te verzorgen, daarbij altijd rekening houdend met milieu en de samenleving. We proberen de plant middels de temperatuur, luchtvochtigheid, het CO2 gehalte, lichtintensiteit, voedingsstoffen zodanig te voeden dat er een product ontstaat van hoogwaardige kwaliteit.


Want daar is waar we voor staan "Telers van Wereld(se) kwaliteit...."


                                                                                                                                                                                     

Carolien Valstar  © 2014 All Rights Reserved.